Paneer med citronsaft
1 liter mjölk
2 msk färskpressad citron
Låt mjölken precis koka upp. Pressa ut citronsaften och häll ner den i mjölken. Rör med en sked tills mjölken har ystat sig. Citroner kan vara olika sura, om inte mjölken börjar ysta sig inom 1 minut häller du bara i lite mer syra. Häll upp massan i en sil och låt vasslen rinna av. Krydda osten (kummin, salt etc.) och pressa den i silen. Stjälp upp på en tallrik och skär fina små skivor.
Paneer med vinäger
1 liter mjölk
2 msk ljus vinäger (vitvins, äppelcider)
Paneer med yoghurt
1 liter mjölk
1 dl yoghurt
Låt mjölken precis koka upp. Häll ner yoghurten i mjölken. Rör med en sked tills mjölken har ystat sig. Häll upp massan i en sil och låt vasslen rinna av. Krydda osten (örtsalt, svartpeppar etc.) och pressa den i silen. Forma den till en korv så att du kan skära skivor. Servera tex. på ett knäckebröd med ruccolasallad.