söndag 16 mars 2014

Paneer ost på 3 sätt

Paneer är en asiatisk färskost, som ofta används tärnad i maten. Den är en utomordentlig proteinkälla och är något av det snabbaste du kan göra hemma i ostväg. För att göra paneer behöver du bara någon sorts syra, som gör att mjölken vill koagulera: citron, vinäger, eller yoghurt. Alla tre varianterna kommer nedan. Jag utgår från 1 liter mjölk i alla tre recepten. Man får ut mellan 150-200 g paneer på 1 liter mjölk.

Paneer med citronsaft
1 liter mjölk
2 msk färskpressad citron

Låt mjölken precis koka upp. Pressa ut citronsaften och häll ner den i mjölken. Rör med en sked tills mjölken har ystat sig. Citroner kan vara olika sura, om inte mjölken börjar ysta sig inom 1 minut häller du bara i lite mer syra. Häll upp massan i en sil och låt vasslen rinna av. Krydda osten (kummin, salt etc.) och pressa den i silen. Stjälp upp på en tallrik och skär fina små skivor.

Paneer med vinäger
1 liter mjölk
2 msk ljus vinäger (vitvins, äppelcider)


Låt mjölken precis koka upp. Häll ner vinägern i mjölken. Rör med en sked tills mjölken har ystat sig. Vinäger kan ha olika syrahalt, om inte mjölken börjar ysta sig inom 1 minut häller du bara i lite mer syra. Häll upp massan i en sil och låt vasslen rinna av. Krydda osten (paprikapulver, hackad färsk timjan, salt etc.) och pressa den i silen. Lägg den i en form och ät närhelst du vill.

Paneer med yoghurt
1 liter mjölk
1 dl yoghurt
Låt mjölken precis koka upp. Häll ner yoghurten i mjölken. Rör med en sked tills mjölken har ystat sig. Häll upp massan i en sil och låt vasslen rinna av. Krydda osten (örtsalt, svartpeppar etc.) och pressa den i silen. Forma den till en korv så att du kan skära skivor. Servera tex. på ett knäckebröd med ruccolasallad.