lördag 1 mars 2014

Štrudla od jabuka - Apfelstrudel

Strudel med äppelfyllning bakas i stort sett hela Kroatien. I norr kallas den just för štrudla, då denna delen av landet låg under Österrike-Ungerska kejsardömet och naturligtvis kom det mycket inspiration från det germanska köket. Vid kusten kallas kakan oftast för burek och då kommer inspirationen istället från Bosnien, där turkarna hade ockuperat landet. Idag blir det klassiskt deutsch. Schmeckt sehr gut!
Štrudla od jabuka - 90 cm längd
(Apfelstrudel)

Filodeg:
450 g mjöl
260 g varmt vatten
3 msk olja
½ tsk salt

Fyllning:
100 g smör
1 kg rivna äpplen
100 g socker
50 g ströbröd
(50 g russin + ½ dl rom)

+ 3 msk florsocker att dofta på

Gör filodegen enligt anvisningarna här. Smält smöret och droppa hälften av det över hela folodegen. Lägg på den rivna äpplena utmed ena kanten. Strö på socker och ströbröd och fördela eventuellt över russin, som du blötlagt i lite rom. Ströbröden har du med för att inte äpplena skall fukta igenom degen. No soggy bottoms!
Med hjälp av duken rullar du ihop din strudel. Antingen kan du lägga den på plåten genom att vrida den som en orm. Eller så skär du några plåtlånga längder och kniper ihop ändarna med fingrarna. Pensla med återstående smör och ställ in i ugnen på 175°C. Grädda i 45 minuter, eller tills strudeln har fått fin färg. Dofta över florsocker och servera omgående.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar