fredag 7 mars 2014

Engelska frukost muffins med levain

Jag gillar verkligen dessa frukostmuffins. De är lagom stora för att kunna äta flera halvor med olika pålägg på. Jag börjar med ost, går vidare till skinka och avslutar med en god marmelad. Svårigheten med muffinsarna är att inte bränna dem när man gräddar dem i stekpannan. Tricket är att inte göra dem för höga och att hålla en riktigt låg temperatur i stekpannan, som ni ser lyckas jag inte riktigt med alla, men de är åtminstone inte degiga inuti.
Engelska muffins med levain - 8-10 st

150 g levain
10 g salt
500 g vetemjöl
325 g mjölk

+ 1 dl mannagryn

Se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen. Knåda ihop alla mjöl med ljummen mjölk, salt och levain och låt degen autolysa (vila) i en timma. Knåda igenom degen. Se filmsnutt med fransk knådmetod här. Olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 2 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma.

Ta fram en plåt med bakplåtspapper och strö på mannagryn. Vänd upp degen på ett mjölat bakbord och platta till den till ca 1½ cm tjocklek. Stansa med en rund stans om ca 7-8 cm i diameter och lägg bullarna på bakplåten. Du kommer få ihop ca 8-10 muffins. Kanterna som du inte blir över efter stansningen kanske räcker till en muffin eller två, men spara en bit till nästa levain bak.

Låt bröden jäsa på plåt i 1½-2 timmar i rumstemperatur. Grädda i stekpanna/gjutjärnspanna, som är lätt inoljad. Värm till medel och sänk värmen till lägsta. Gräddar man på för hög värme kommer muffinsarna bli brända på ovan och undersidan. Gräddningen tar totalt 15-20 minuter. Vänd ofta i början för att behålla formen. Håll koll på sidorna. Ser de fortfarande degiga ut, är muffinsarna inte klara. Dela dem med gaffel, för att få vacker ojämn yta. Rosta i brödrosten och servera med smör och sylt.