Engelska muffins med levain - 8-10 st
150 g levain
10 g salt
500 g vetemjöl
325 g mjölk
+ 1 dl mannagryn
Se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen. Knåda ihop alla mjöl med ljummen mjölk, salt och levain och låt degen autolysa (vila) i en timma. Knåda igenom degen. Se filmsnutt med fransk knådmetod här. Olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 2 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma.
Ta fram en plåt med bakplåtspapper och strö på mannagryn. Vänd upp degen på ett mjölat bakbord och platta till den till ca 1½ cm tjocklek. Stansa med en rund stans om ca 7-8 cm i diameter och lägg bullarna på bakplåten. Du kommer få ihop ca 8-10 muffins. Kanterna som du inte blir över efter stansningen kanske räcker till en muffin eller två, men spara en bit till nästa levain bak.
Låt bröden jäsa på plåt i 1½-2 timmar i rumstemperatur. Grädda i stekpanna/gjutjärnspanna, som är lätt inoljad. Värm till medel och sänk värmen till lägsta. Gräddar man på för hög värme kommer muffinsarna bli brända på ovan och undersidan. Gräddningen tar totalt 15-20 minuter. Vänd ofta i början för att behålla formen. Håll koll på sidorna. Ser de fortfarande degiga ut, är muffinsarna inte klara. Dela dem med gaffel, för att få vacker ojämn yta. Rosta i brödrosten och servera med smör och sylt.