Primošten är en liten mysig stad vid kroatiska kusten. Primošten är känt för sitt klara vatten och mysiga, små, trånga gator. Vi återvänder hit varje år för att spatsera och äta gott i någon konoba.
Piletina na primoštenski - 4-5 portioner
(Kyckling á la Primošten)
1 kyckling
1 gul lök
10 g rökt pancetta
1 msk tomatpuré
1 msk vetemjöl
1 klyfta vitlök
½ dl prošek/vitt vin
3 potatisar
300 g gröna ärtor
1 msk persilja
salt
peppar
Stycka kycklingen, brösten gärna i flera långa bitar och bryn bitarna i olja. Ta upp kycklingen på
ett fat. Hacka lök och stek den glansig och fin i stekpannan. Tillsätt hackad
rökt pancetta och rör i tomatpurén. Låt stekas lite kort. Strö på vetemjöl, rör
om. Lägg ner hackad vitlök och kycklingbitarna. Häll på ½ liter vatten och lite
prošek (vitt vin). Lägg ner tärnade potatisar. Låt koka ca 30 minuter. Häll nu
i de gröna ärtorna och låt koka ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och
peppar och vänd ner hackad persilja.