söndag 23 mars 2014

Chelsea Buns


Traditionella brittiska bullar blir det idag. Chelsea Buns är ungefär som våra vanliga kanelbullar, med skillnaden att degen innehåller mer smör och fylls även med russin. Jag blandar russin och torkade blåbär. Ungarna petar bort båda delarna, de föredrar svenska bullar.
Chelsea Buns – ca 15 st
(Chelsea Bullar)

10 g jäst
300 g ljummen mjölk
100 g socker
2 ägg
1 citron, skalet
3 g salt
750 g vetemjöl
150 g mjukt smör

Fyllning:
50 g mjukt smör
25 g socker
2 tsk malen kanel
50 g russin/torkade blåbär

Pensling:
½ dl mjölk
2 msk grovt råsocker
30 g smält smör

Smula jästen i en degbunke och rör ut i ljummen mjölk. Vispa ihop med socker, ägg, citronskal och salt. Vänd ner vetemjölet och knåda igenom. Tillsätt smöret och knåda in det tills degen blir elastisk och slät. Låt degen jäsa 1 timma.


Kavla ut degen till en rektangel. Bred ut det mjuka smöret, strö på socker, kanel och russin/bär. Skär 15 bullar, lägg med 1 cm avstånd på plåt och låt jäsa 45 min. Jag lägger dem på en plåt om ca 35x25 cm.
Ställ ugnen på 225°C. Pensla bullarna med lite mjölk och strö på lite grovt råsocker. Grädda i ca 20 minuter. Pensla med smält smör för att få lite glansig yta.