måndag 10 mars 2014

Mramorni kolač od rogača - Tigerkaka med johannesbröd

Bildkälla
Johannesbröd är samma sak som carob, men vad är då allt detta? Johannesbrödsträdet växer på flera ställen i världen och bla. på de dalmatiska öarna. Ön Vis är speciellt känd för dessa och där växer träden i klungor och skapar en härlig skugga. Träden blir otroligt höga och får stora blad, som liknar fikonbladets. Frukten är avlång och liknar sin släkting bönan. I Kroatien torkas frukten när den är mogen och därefter river man den för att ha i kakor, eller så smaksätter man rakija (brännvin) med den. Smaken är fruktig - liknar närmast kanelens...men ändå inte. Semestrar du i Kroatien skall du definitivt ta med en påse riven rogač med dig hem.

Mramorni kolač od rogača
(Tigerkaka med johannesbröd)

4 ägg
300 g socker
200 g smör
150 g mjölk
225 g vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 msk johannesbröd
2 tsk vaniljsocker

Smält smöret och låt svalna. Rör äggulor, en äggvita och socker vitt och pösigt. Tillsätt mjölken och det avsvalnade smöret. Vänd ihop vetemjöl och bakpulver och blanda med resten av smeten. Vispa äggvitorna och vänd ner dem försiktigt i smeten så att den blir pösig.

Häll bort 1/3 av smeten i en annan skål. I denna skålen lägger du i johannesbrödspulver och vispar.

I den stora smeten tillsätter du vanljsocker och vispar.

Smöra en form och strö den med ströbröd. Häll i hälften av den ljusa smeten. Häll på johannesbröds smeten och till sist den ljusa smeten igen.

I med formen i ugnen på 175°C i 50-60 minuter. Prova med en provnål. Den skall vara helt torr. Låt svalna helt innan du skär kakan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar