torsdag 14 februari 2013

Ungersk Gulaschsoppa

Den här soppan kan varieras i all oändlighet. Man kan ha i tomatpuré, smaksätta med balsamvinäger eller soja, ha med hackade morötter, eller palsternacka. Det viktiga är dock att laga soppan dagen innan du skall äta den. Sätt igång den på kvällen. Låt svalna när den är klar och värm nästa dag när du kommer hem från jobbet. Soppan blir mustig, god och smakerna förenar sig bättre när den får stå över natten.

Ungersk Gulaschsoppa - 5-6 port

1 kg oxkött*
2 hackade gula lökar
1 hackad selleristjälk
2-3 hackade vitlöksklyftor
2-3 msk vetemjöl
1,2 liter buljong/vatten**
300 g potatis
3 msk paprikapulver
2 krm cayennepeppar
½ msk mejram
½ msk timjan
½ tsk kummin
1 tsk libbsticka
salt
peppar
1-2 msk vinäger
1 nypa socker

*Till den här grytan passar det bäst att använda högrev av oxe. Det funkar också bra med kött från benen (lägg, märgpipa), eller ytterfilé. Även älgkött, eller vildsvin blir perfekt.

Tärna köttet i väldigt små bitar. Du skall äta soppan med sked, så tänk på hur du vill ha dem i munnen. Bryn köttbitarna i smör i en gryta. Låt dem bara få färg, ordentligt med färg. Stek gärna i omgångar, så att det inte börjar koka i grytan. Ta ut köttet från grytan. Fräs lök, selleristjälk och vitlök i olivolja tills massan blir mjuk och genomskinlig. Tillsätt det tärnade köttet. Strö över vetemjöl och rör om. Häll på buljong.

**Har du ingen buljong kan du hälla på vatten, men lägg gärna med en bit märgben av nöt, så får soppan god smak. Tillsätt småtärnad potatis och alla kryddorna.

Låt koka ca 40 minuter i tryckkokare, eller 1 ½-2 timmar i en vanlig kastrull. Använder du tryckkokare öppnar du locket efter koktiden och låter koka utan lock ytterligare 15-20 minuter, så att soppan får reduceras ner lite.

Balansera syran i soppan med lite vinäger och smaksätt med salt, peppar och ev. en nypa socker.

Servera med ett gott bröd och en klick gräddfil.

Högrev. Bildkälla

Oxlägg. Bildkälla

Ytterlåret. Bildkälla