onsdag 20 februari 2013

Mandelmjölk

Enligt raw-food filosofin, skall alla nötter läggas i blöt, för att få ut bästa möjliga näring. I och med att man blötlägger dem, så börjar de grodda - livet vaknar i dem. När man häller bort blötläggningsvattnet, häller man också bort de svårsmälta enzymerna och mandlarnas något beska smak. Istället blir de goda och söta.

Mandelmjölk - 1 liter

150 g mandlar
1 liter vatten
1 msk honung

 Blötlägg mandlarna. Låt dem ligga i vatten i ca 1 dygn. Byt vatten minst en gång.

 Nu har mandlarna svällt upp och är redo att mixas. Häll bort allt blötläggningsvatten. Lägg mandlarna i en blender och häll på 1 liter nytt, friskt vatten. Tillsätt honung och mixa tills det är helt slätt.

Lägg en kökshandduk i en sil och låt mjölken rinna av.

 Det droppar på ganska bra av sig självt, men hjälp gärna till genom att 
klämma ihop till en påse och pressa. Det går ganska fort.

 Mandelpulpan som blir över kan du använda till att baka paj
med frangipanekräm, ha i bröd, reda såser med etc.

Mjölken blir ljuvligt god. Första gången jag smakade mandelmjölk tyckte jag att det smakade tvål, men man vänjer sig vid smaken och nu tycker jag att det är godare än vanlig mjölk.

Originalreceptet kommer från René Voltaire.