Dalmatisk risotto - 5-6 port
(Dalmatinski rižot)
2 gula lökar
1 selleristjälk
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
500 g kalkonkött, kalvkött, tupp etc.
6 dl risotto ris
1½ l buljong
salt
peppar
ev. en nypa socker
1 msk hackad persilja.
1 näve riven parmesanost
Idag använder jag kalkonkött. Det blir två stycken lår. Skär ner köttet i mindre
tärningar än du skulle skära för en gulasch, eller kalops.
Av benen kokar du en hejdundrande buljong.
Hacka lök, selleri och vitlök. Stek på svag värme så att det blir mjukt och glansigt.
Du är inte klar förrän löken nästan har smält. Salta löken något i slutet så att den
Du är inte klar förrän löken nästan har smält. Salta löken något i slutet så att den
karamelliseras i saltet. Tillsätt köttet och bryn det lite lätt.
Tillsätt tomatpurén och häll på lite buljong, så att det precis täcker.
Tillsätt tomatpurén och häll på lite buljong, så att det precis täcker.
Låt nu köttet koka tills det är mört och klart. Kalkon och tupp brukar behöva ca 20 minuter,
medan kalv och oxkött kan behöva flera timmar.
Häll på riset och rör om. Låt riset suga i sig av vätskan innan du tillsätter mer.
Slå på buljong, ett par deciliter i taget.
Rör och låt riset suga upp vätskan.
Håll på så här tills riset är klart (ca 20 minuter). Risotton måste röras hela tiden.
Håll på så här tills riset är klart (ca 20 minuter). Risotton måste röras hela tiden.
När det börjar närma sig slutet smakar du av med salt, peppar och ev. en nypa socker.
Smaka av riset då och då. Du vet att riset är klart när det nästan är al dente. Då slår du på en sista deciliter buljong, rör om, strör på persilja, tar av från spisen och lägger locket på. De få minuterna det tar för familjen att samlas vid bordet kommer riset koka klart. Det går mycket snabbt i slutet.
Låt varje person riva på lite parmesanost efter eget tycke och smak.
Servera med gott bröd till.