Minisemlor – 24 st
10 g jäst*
6 dl mjölk
2 ägg
½ tsk salt
250 g socker
1 msk kardemumma kärnor
1,2 kg mjöl
150 g rumsvarmt smör
Värm
mjölken till fingervarmt. Rör ut jästen i mjölken. Vispa i 2 ägg. Tillsätt salt
och socker. Mortla kardemummakärnorna till grovt pulver och tillsätt. Rör i
mjölet. Knåda tills det blir en homogen deg. Klicka i smöret lite i taget och
knåda tills degen släpper ytan. Olja in degen lite lätt. Lägg den i en
plastlåda och låt jäsa 3 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma.
Dela
degen i 24 bitar. Runddriv till bullar. Låt jäsa 1-2 timmar. Pensla med vispat
ägg och grädda i ugnen på 225°C i ca 15 minuter. De skall ha fått fin
gyllenbrun färg. Ta ut dem och låt svalna helt.
Skär
av locket, ta ut inkråmet med en gaffel. Smula inkråmet i smulor och spara till
mandelmassan.
Mandelmassa
300 g
mandlar
300 g
socker
+ 2
dl het mjölk
+inkråmet
från bullarna
Blötlägg
mandlarna över natten. Mixa ihop de blötlagda
mandlarna och sockret till en
homogen massa.
Häll på mjölken och mixa. Skall du inte använda smeten med en gång, lägger då på plast,
rakt på krämen så att ingen luft kommer emellan och förvarar i kylskåpet.
Tillsätt sedan det smulade inkråmet och vispa med en visp till en grynig massa.
rakt på krämen så att ingen luft kommer emellan och förvarar i kylskåpet.
Tillsätt sedan det smulade inkråmet och vispa med en visp till en grynig massa.
Fyll bullarna med ca 1 msk mandelmassa.
7 dl
vispad grädde
Vispa
grädden och spritsa den på bullarna med en stjärntyll.
3 msk
florsocker
Sikta
florsocker över bullarna.
*Vill
du att bullarna skall jäsa fortare (ca 45 min deg + 45 min bullar), kan du
använda 50 g jäst.