onsdag 6 februari 2013

Kycklingleverpastej

Ännu ett inlägg i projekt höja blodvärdet. Den här patén är så sanslöst god, att jag knappt kunde hålla fingrarna i styr efter att jag hade mixat den med stavmixern. Jag fyllde formarna och tog sedan slickepotten och mumsade på det som fanns kvar i skålen. Lycklig som ett barn.

Näringsvärdet i kycklinglever är mycket bra. Gott om järn, massa vitaminer och mineraler. Lever är smaskigt och jag tänker också steka några bitar lever ihop med äggröra till frukost. Mums.

  
Kycklingleverpastej- ca 600 g

150 g ankfett/smör
1 hackad gul lök
450 g kycklinglever
1 tsk salt
1 tsk peppar
3 hårdkokta och hackade ägg
2 tsk balsamvinäger
1 tsk sött vin
1 nypa cayennepeppar

Gelé:
150 g dessert vin
1 tsk socker
1 tsk mörk soja
2 gelatinblad

 Ankfett hade jag sparat i en glasburk i kylskåpet från juldagsankan. Har du inget ankfett, går det bra med smör, men ankfett ger en arom till pastejen, som smöret inte kan komma i närheten av. Har du gjort kyckling eller hönsbuljong, kan du ställa buljongen i kylskåpet och ta av fettet från buljongen. Nej, fett är inte äckligt - det är naturligt!

Stek den hackade löken i lite av ankfettet. Löken skall bli glansig och karamelliserad. 
Ta av och ställ åt sidan.

 Stek kycklinglevern. Salta och peppra.

Den skall bli helt genomstekt.

Har du ingen äggskivare kan du också hacka det för hand.

Lägg alla ingredienserna i en skål ihop med vinäger, vin och cayennepeppar. Mixa med en stavmixer.

 Du kan lägga upp massan i en form som rymmer drygt ½ liter. 
Jag fördelade detta i små portionsformar.

Muffinsform i silikon duger bra. Släta till ovansidan med sked, så gott det går. 
Låt smeten svalna och ställ i kylen så att de stelnar något. Ett par timmar blir bra.

Vill du inte ha gelé på är det bara att hoppa över nästa avsnitt. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp det söta dessertvinet (portvin, marsalavin...jag använde fasters söta prošek) ihop med sojan. Sojan skall bidra med sältan och även färga vinet bärnstensfärgat. Dra inte på med för mycket. Dra nu av kastrullen från spisen och vispa i gelatinet, tills det helt har smält. Låt svalna.

Skeda upp gelatinet på pastejen/pastejerna och låt stelna i kylskåpet.

Nu försvinner muffinsplåten in i frysen. Småpatéerna skall styckfrysas. 
När jag sedan blir sugen är det bara att ta fram en ur frysen.

Originalreceptet har jag hittat här.