Ankbröst med körsbärssås - 4 port
2 ankbröst
salt
peppar
Körsbärssås:
1½ dl köttbuljong
1 msk balsamvinäger
100 g urkärnade körsbär
salt
peppar
1 msk smör
Skåra skinnsidan på ankbrösten med en kniv. Salta och peppra ankbrösten.
Smält smör i en stekpanna och bryn ankbrösten på alla sidorna. Stick in en termometer i det tjockaste bröstet och lägg brösten i en ugnsfast form. Låt gå i ugnen på 175°C tills termometern visar 60°C (rosa), eller 65°C (genomstekt). Ta ut köttet och låt det vila minst 10 minuter innan du skär i det.
Stekpannan du stekte brösten i kommer innehålla lite sky. Ta bort så mycket fett du kan. Häll på buljongen, balsamvinägern och de urkärnade körsbären. Låt koka på medelvärme. Såsen skall reduceras så att den blir lite tjockare. Smaka av med salt och peppar och blanka av med smör.
Skiva ankbrösten och häll på körsbärssås. Servera med råstekt potatis, hasselbackspotatis, eller mlinci.