lördag 2 februari 2013

Pocherade ägg - Förlorade ägg

Pocherade ägg låter kanske som något väldigt avancerat, men jag försäkrar er om att så är fallet. Fördelen med ett pocherat ägg är att du slipper tillsätta fett och steka. Frukosten blir fräsch istället för flottig. Man skall droppa i lite vinäger i vattnet och detta är för att ägget skall forma sig bättre - bli lite rundare. Du skall också vara säker på att äggen är väldigt färska, annars vill de inte heller forma sig.


Pocherat ägg - 4 st

4 ägg
1 tsk vinäger
salt

Värm vatten och vinäger i en kastrull som rymmer minst 1 liter. När vattnet precis har format bubblor, men inte börjat koka, drar du ner värmen till medel. Vattnet får inte koka!




Låt ägget nudda vattenytan precis innan du släpper ner det helt.

 I den här kastrullen har jag hoppat över vinägern. Äggvitan vill inte riktigt vara med och leka.

Äggen skall ligga i sjudande vatten i 2-3-4 minuter. 
Vid 2-3 är det löskokt - enligt första bilden. 
Vid 3-4 är det lite fastare.

Pocherat ägg, där det har funnits vinäger i vattnet. Runt och fint format.

Glöm inte salta ägget lite lätt precis när du har tagit upp det ur vattnet med hålslev. 
Servera med en god bit bröd. Enkelt, gott och näringsrikt.