Teriyakikyckling
1 kg kycklingfilé (bröst eller lår)
2 msk riven ingefära
Teriyakisås:
4 dl ljus soja
1 dl vitt vin
1 dl socker
10 krossade vitpepparkorn
1 msk hackad purjolök
½ morot
1 krossad vitlök
1 selleristjälk
Koka upp alla ingredienserna till såsen i en kastrull.
Låt koka ca 30 min, eller tills såsen har reducerats ner till ca 2 dl.
Den kommer att ha tjocknat något. Sila den.
Lägg kycklingfiléerna i en skål eller påse och häll Teriyakisåsen över den ihop med den finrivna ingefäran.
Massera in sås och ingefära i köttet och låt marineras över natten.
Ta ut köttet från marinaden. Kycklingfiléerna har blivit betydligt mörkare av marinaden. Klappa torrt.
Bryn kycklingfiléerna i olja på båda sidorna. Du behöver inte steka klart dem.
Skiva filéerna. Koka upp Teriyakisåsen och lägg i alla kycklingskivorna. Låt dem koka på svag värme i ca 10 minuter. Om såsen känns lite tunn kan du reda den med ½ dl kallt vatten och 1 tsk maizena.
Frityrsmet till grönsaker och bläckfiskringar:
2 dl mjöl
1 tsk salt
½ krm cayennepeppar
1 ½ dl vatten
2 äggvitor
till fritering: ca 1 l olja
1 liten blomkål
1 gul lök
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vispa samman mjöl, salt, socker/cayennepeppar och vatten till en slät smet.
Tillsätt äggvitorna och rör om.
Skär blomkålen i små buketter och skiva löken i ½ cm tjocka skivor.
Värm oljan. Lägg blomkålsbitarna i frityrsmeten och fritera. Gör detsamma med lökringarna.
Fritera tills gyllenbruna.
Servera med kokt ris.