fredag 8 februari 2013

Teriyakikyckling med friterad blomkål och lökringar

I det här receptet finns inga genvägar. Både Teriyakisåsen och frityrsmeten görs från grunden. Teriyakisås består i huvudsak av soja och mirin, som är ett japanskt risvin. Jag har kikat efter mirin både i de vanliga mataffärerna och i de asiatiska, men mirin innehåller alldeles för många tillsatser. Efter ytterligare lite letande fick jag veta att man kunde ersätta mirin med vitt vin och lite socker. Resultatet ser ni nedan.

Teriyakikyckling

1 kg kycklingfilé (bröst eller lår)
2 msk riven ingefära

Teriyakisås:
4 dl ljus soja
1 dl vitt vin
1 dl socker
10 krossade vitpepparkorn
1 msk hackad purjolök
½ morot
1 krossad vitlök
1 selleristjälk

Koka upp alla ingredienserna till såsen i en kastrull. 
Låt koka ca 30 min, eller tills såsen har reducerats ner till ca 2 dl.

Den kommer att ha tjocknat något. Sila den.
Lägg kycklingfiléerna i en skål eller påse och häll Teriyakisåsen över den ihop med den finrivna ingefäran. 
Massera in sås och ingefära i köttet och låt marineras över natten.

Ta ut köttet från marinaden. Kycklingfiléerna har blivit betydligt mörkare av marinaden. Klappa torrt. 

Bryn kycklingfiléerna i olja på båda sidorna. Du behöver inte steka klart dem.

Skiva filéerna. Koka upp Teriyakisåsen och lägg i alla kycklingskivorna. Låt dem koka på svag värme i ca 10 minuter. Om såsen känns lite tunn kan du reda den med ½ dl kallt vatten och 1 tsk maizena.

Frityrsmet till grönsaker och bläckfiskringar:
2 dl mjöl
1 tsk salt
½ krm cayennepeppar
1 ½ dl vatten
2 äggvitor

till fritering: ca 1 l olja
1 liten blomkål
1 gul lök

Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vispa samman mjöl, salt, socker/cayennepeppar och vatten till en slät smet.

Tillsätt äggvitorna och rör om.

Skär blomkålen i små buketter och skiva löken i ½ cm tjocka skivor.

Värm oljan. Lägg blomkålsbitarna i frityrsmeten och fritera. Gör detsamma med lökringarna.

 Fritera tills gyllenbruna.

Servera med kokt ris.