Man skulle kunna tro att det är köttet, som har huvudrollen här, men det är såsen. Den är gudomlig och ljuvlig.
Grönmögelostspäckad älgfilé - 5-6 port
1 stor eller 2 mindre filéer (älgfilé eller oxfilé funkar perfekt)
100 g grönmögelost
½ dl gin
1 gul lök
1 msk tomatpuré
½ dl rött vin
4 dl ox- eller viltbuljong
2 dl vispgrädde
1 tsk mörk soja
salt
peppar
Putsa filéerna från senor. Skär 3-4 tjocka tournedos på den tjocka delen av filén (röda streck).
Svansarna kan du delar i två bitar och behöver inte fyllas (gröna streck).
En god bit grön- eller blåmögelost (hemmagjord för min del)
Snitta ett hål med en kniv in i tournedosen och tryck in en bit mögelost.
Du kommer använda hälften av osten till att fylla tournedosarna med, resten skall användas i såsen.
Bryn tournedosarna i smör. De skall få bra med färg. Stek på alla sidor.
Stäng av fläkten, häll på gin och medans du håller hår och ögonbryn
borta från stekpannan, kan du tutta eld på det hela. Flambera!
Det blir lite vätska kvar efter flamberingen. Ta ut köttbitarna och vätskan. Klicka i lite
smör och stek den tunt skivade löken glansig. Häll på rödvin, buljong och grädde.
Smaksätt med lite soja, salt och peppar. Smula i resterna av grönmögelosten.
Lägg i köttbitarna och låt dem koka på låg värme under lock. Låt såsen koka ihop
och reduceras tills ungefär hälften kvarstår och såsen är tjock och härlig. Smaka av.
Boulangere potatis
1 kg skalad och tunt skivad potatis
4 dl grönsaks eller kyckling buljong
1 tunt skivad lök
1 hackade vitlöksklyftor
1 tsk timjan (rosmarin, persilja)
30 g smör
salt
peppar
Placera den skivade löken och potatisen i en ugnsfast form. Krydda med vitlök, timjan, salt och peppar. Häll på buljong och klicka på smör. Baka i ugnen på 225°C i 30 minuter med folie över formen och ytterligare 30 minuter utan folie.
Ta ut formen när potatisskivorna har fått lite färg.
Servera med sallad till.
Originalreceptet Gorgonzolaspäckad älgfilé kommer från Leif Mannerström.
Oxfilén. Bildkälla |