torsdag 7 februari 2013

Spaghetti vongole med hjärmusslor

Hjärtmusslor och vongole är inte samma sorts mussor. Vongole har lite släta och bruna snäckor, medan hjärtmusslorna har skrovlig yta. Till skillnad från de vanliga blåmusslorna har ingen av dessa något skägg man behöver vara orolig över. Men precis som med de flesta musslor, så vill man bli av med sanden, som kan gömma sig inne i snäckan. Lägg snäckorna i kallt vatten, som du har saltat rejält. Låt musslorna bubbla runt där i ca 30 minuter innan du häller av det smutsiga vattnet.

Spaghetti vongole med hjärtmusslor - 4-6 port

1 kg hjärtmusslor
1 finhackad lök
1 krossad vitlök
2 msk hackad persilja
3 dl vitt vin
1 dl vatten
peppar
salt
2 msk ströbröd
500 g spaghetti

Receptet är detsamma som inlägget för Musslor buzara. Svetta löken mjuk i olivolja. När löken har mjuknat lägger du i vitlöken och steker med den kort innan du slår över vitt vin och vatten. Låt koka upp medan du pepprar. Tillsätt omgående ströbröd. Såsen får inte vara vattnig, men inte heller för tjock.

Koka spaghettin i saltat vatten.
Skrubba under tiden musslorna och lägg i dem i såsen och lägg locket på. Låt koka på
medelvärme i 5 minuter tills musslorna har öppnat sig. Du behöver inte röra.

Salta, strö över hackad persilja, rör om och smaka av. Häll på den kokta spaghettin och rör försiktigt.