torsdag 21 februari 2013

Toscaäpplen

Den här månaden tänkte jag vara med i en liten blogg-get-together. Bloggerskan på Söta Saker sätter varje månad upp ett tema, efter vilket alla får baka något och detta visas då upp på bloggen. Februari månad är det 70-tal, som gäller och jag vill minnas att det var populärt med konserverad och stekt, eller ugnsbakad frukt. Mitt bidrag blir därför ugnsbakade äpplen - Toscaäpplen.






Toscaäpplen - 4 port

4 äpplen
25 g smör

Mandelmassa
50 g malen mandel
50 g socker
2 msk vatten

Toscaknäcke
½ dl ljus sirap
1 msk malen mandel
50 g hackade nötter/flagad mandel

Förra veckan hittade jag den här fina suffléformen á la 70-tal på loppis 
och vad passar bättre än att baka äpplena i den? 
Skala och kärna ur äpplena. Ställ dem i en ugnsfast form och tryck in lite smör i varje hål. 
Baka dem i ugnen 10 minuter på 225°C. 

Under tiden förbereder du mandelmassan. Smält ihop socker och vatten, låt koka upp i en 
kastrull och häll lagen över de malda mandlarna. Knåda ihop till en liten korv, lika hög som 
ett äpple. Dela korven i 4 bitar på längden.

När äpplena har gått 10 minuter i ugnen tar du ut dem ur ugnen och 
trycker ner mandelmassan i hålen på äpplena. 
Låt sirap, malen mandel och hackad/flagad mandel smälta ihop till en sirapsliknande lag. Låt koka upp kort, så att det blir en tjock toscasmet. Klicka ut en matsked knäck på varje äpple. Låt äpplena bakas i ugnen ytterligare ca 20 minuter. Kolla av så att äpplena har blivit mjuka så att de går att äta med sked.

Servera med lite glass. Mmm...det här är gott.