Matningen:
100 g levain
170 g mjöl
80 g vatten
Bakningen:
250 g levain från ovan
6 dl mjölk
2 ägg
½ tsk salt
250 g socker
1 msk kardemumma kärnor
1,2 kg mjöl
150 g rumsvarmt smör
Blanda din levaindeg med mjöl och ljummet vatten och låt jäsa ca 8 timmar. Har du bakat nyligen med levainen kan detta gå fortare. Ta bort 100 g levain till nästa bak.
Värm
mjölken till fingervarmt. Vispa i 2 ägg. Tillsätt salt
och socker. Mortla kardemummakärnorna till grovt pulver och tillsätt. Rör i
mjölet och levaindegen. Knåda tills det blir en homogen deg. Klicka i smöret lite i taget och
knåda tills degen släpper ytan. Olja in degen lite lätt. Lägg den i en
plastlåda och låt jäsa 3 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma.
Dela
degen i 16 bitar. Runddriv till bullar. Låt jäsa 1-2 timmar. Pensla
med vispat ägg och grädda i ugnen på 225°C i ca 15 minuter.
med vispat ägg och grädda i ugnen på 225°C i ca 15 minuter.
De skall ha fått fin
gyllenbrun färg. Ta ut dem och låt svalna helt.
Här har jag strött på lite flagad mandel på några av bullarna.
Här har jag strött på lite flagad mandel på några av bullarna.
Skär
av locket, ta ut inkråmet med en gaffel. Ät upp inkråmet!
Och nu får du tre val: vill du fylla semlorna traditionellt med mandelmassa, se mitt tidigare inlägg med minisemlor. Vill du fylla dem med vaniljkräm får du två varianter nedan. Den första Crème
Pâtissière är en tjock vaniljkräm.
5
äggulor
2 dl
socker
1½
msk vaniljsocker
75 g
vetemjöl
4½ dl
het mjölk
Vispa
ihop äggulor, vaniljsocker och socker till en ljus och fluffig smet. Tillsätt
mjölet och vispa ihop. Häll droppvis på den heta mjölken. Häll över blandningen
till en kastrull och värm på medelvärme. Låt krämen småputtra i ett par-tre
minuter. Krämen skall bli tjock och fast.
Låt krämen svalna. Skall du inte använda den med en gång lägger du plastfolie på (rakt på krämen, ingen luft emellan, för då får du ett skinn på krämen) och förvara i kylen.
Fyll bullen med vanilkräm.
7 dl vispad grädde
Vispa
grädden och spritsa den på bullarna med en stjärntyll.
3 msk
florsocker
Recepten till båda vaniljkrämerna kommer från Det Goda Franska Köket av Julia Child mfl.