lördag 26 april 2014

Zagrebačke Kremšnite

Den kroatiska huvudstadens mest hyllade bakelse är faktiskt rutan från Samobor, men Zagreb-borna kunde ju inte vara sämre, så det var ju tvunget att bli en krämsnitt från Zagreb också.

Zagrebačke Kremšnite - 20 st
(Krämsnittar från Zagreb)

Jag använder en form om 26x35, som är ungefär som en halv ugnsplåt, ca 5 cm djup.

Crème patissiere
6 dl mjölk
1 vaniljstång
4 ägg
2 äggulor
180 g socker
1 msk mörk rom
100 g majsstärkelse
150 g smör

Mörk botten
3 ägg
50 g socker
30 g mjöl
10 g mjölk
20 g olja
1½ tsk bakpulver
10 g kakao

Ljus botten
3 ägg
50 g socker
40 g mjöl
10 g mjölk
20 g olja
1½ tsk bakpulver

Creme chantilly
4 dl vispgrädde
2 msk florsocker

Glasyr
80 g smör
80 g mörk choklad
2 msk matolja

Vaniljkrämen: smält smöret och ställ åt sidan. Koka upp mjölken med den skårade vaniljstången. Se till att få ut alla vaniljfrön. Vispa ägg, äggulor och socker till en fluffig och ljus kräm. Tillsätt majsstärkelse och vispa till en slät smet. Häll i lite het mjölk i taget och vispa. Fortsätt så tills all mjölk är utrörd med äggkrämen. Vänd ner all äggkräm i kastrullen och låt koka upp försiktigt. Krämen skall koka på svag värme i ca 4 minuter. Vispa hela tiden för att undvika att krämen bränner vid. Häll i det smälta smöret och vispa igenom ordentligt. Ställ åt sidan, täck med plastfolie ända ner till botten för att undvika att hinna skapas och låt svalna något.

Mörk kakbotten: separera äggen. Vispa äggvitorna till fasta toppar. Vispa äggulor och socker fluffigt. Tillsätt mjölk och olja och rör om. Vänd ihop mjöl, bakpulver och kakao. Vänd ner i smeten. Tillsätt äggvitorna och vänd ner försiktigt. Bred ut på ett bakplåtspapper till en rektangel om 26x35 cm. Grädda i ugnen på 175°C i 10 minuter. Låt tårtbotten vila på bakplåtspappret någon minut innan du tar loss det från pappret och placerar det i formen.

Ljus kakbotten: separera äggen. Vispa äggvitorna till fasta toppar. Vispa äggulor och socker fluffigt. Tillsätt mjölk och olja och rör om. Vänd ihop mjöl och bakpulver. Vänd ner i smeten. Tillsätt äggvitorna och vänd ner försiktigt. Bred ut på ett bakplåtspapper till en rektangel om 26x35 cm. Grädda i ugnen på 175°C i 10 minuter. Låt tårtbotten vila på bakplåtspappret någon minut innan du tar loss det från pappret och placerar det i formen.

Creme chantilly: Vispa grädden löst. Tillsätt florsocker och vispa lite fastare.

Glasyr: Smält ihop alla ingredienserna och låt svalna till rumstemperatur.

Montering: se till att alla ingredienserna är rumstempererade. Placera den mörka kakbotten i botten av formen. Häll på vaniljkrämen och bred ut den ordentligt och jämnt. Lägg på den ljusa kakbotten. Bred på creme chantilly jämnt. Häll på glasyren försiktigt genom att hålla uppe formen och hälla i ena änden så att den rinner mot den andra. Jämna till försiktigt med en palett. Låt kakan sätta sig i kylen ca 30 minuter. Skär till 20 bitar och servera. Förvara resterna i kylskåpet.

Detta receptet är ett något omarbetat recept härifrån.