Fiš paprikaš är en traditionell rätt från norra delen av Kroatien, som gränsar mot Ungern. Den är särskilt populär i Slavonien. Använd hel fisk, annars blir det ingen god smak på såsen. Vanligtvis använder man flodfisk från Donau, men visst går det bra med insjöfisk, eller havsfångat.
Fiš paprikaš - 4 port
1 forell (ca 500 g)
1 gul lök, hackad
200 g krossade tomater
1 msk paprika pulver
1 tsk starkt paprika pulver
2 dl vitt vin
salt
peppar
Skiva fisken i kotletter. Hacka löken och stek den mjuk. Tillsätt krossade tomater, paprikapulver och vitt vin. Låt koka upp och koka på svag värme i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Sänk till lägsta värme och lägg ner fiskbitarna. Låt sjuda i 20 minuter max - beroende på hur stora bitarna är. Om såsen inte täcker fisken kan du hälla på lite vatten. Serveras vanligtvis med pasta.