torsdag 24 april 2014

Samoborske Kremšnite

Krämsnittar från den lilla staden Samobor är något av kroaternas stolthet. Många konditorier stoltserar med att de minsann gör de bästa krämsnittarna. Tyvärr är det alltför ofta krämen görs på pås-pudding och smaken blir då också därefter. Krämsnittarna skall ätas ljumna.
Samoborske Kremšnite - 20 bitar

½ kg smördeg

Kräm:
5 ägg
250 g socker
1 vaniljstång
1,3 liter mjölk
150 g vetemjöl

+ 2 msk florsocker
Dela smördegen i två delar och kavla ut den något större än formens botten. Kavla tunt ca 3 mm tjocka. Lägg smördegen på ett bakplåtspapper (eller på den uppochner vända formen), lägg ytterligare ett bakplåtspapper på smördegen och en form ovanpå. Formen kommer göra att smördegen inte puffar upp sig för mycket och används alltså för att trycka ner smördegen. Grädda på 200˚C i 10 minuter. Ta bort formen med bakplåtspappret och låt gräddas ytterligare 10 minuter. Om smördegen börjar få för mycket färg, sänk till 180˚C. Gör likadant med den andra smördegen. Låt svalna helt.

Separera äggen. Vispa äggvitan med 100 g socker till en fast fransk maräng. Koka upp mjölken med en skårad vaniljstång i. Vispa äggulorna med 150 g socker till en fluffig och krämig massa. Vänd ner mjölet och vispa igenom. 
Häll i lite av den heta mjölken och vispa. Fortsätt hälla ner lite mjölk i taget. Vänd nu ner hela äggblandningen i den heta mjölken och låt koka upp på svag värme. Krämen kommer bli märkbart tjockare. Vispa hela tiden, skrapa gärna med en träslev i botten på kastrullen så att det inte bränner fast. Låt koka svagt i ca 4 minuter. Ta bort krämen från spisplattan. Vänd försiktigt ner den franska marängen i den heta smeten. 

Lägg en smördegsplatta i botten på formen och häll omgående krämen över. Täck med ytterligare en smördegsplatta. Låt formen vila 30 minuter i rumstemperatur så att krämen sätter sig.  Skär rutor med tandad kniv - brödkniv och sikta över florsocker.