Samoborske Kremšnite - 20 bitar
½ kg smördeg
Kräm:
5 ägg
250 g socker
1 vaniljstång
1,3 liter mjölk
150 g vetemjöl
150 g vetemjöl
+ 2 msk florsocker
Dela smördegen i två delar och kavla ut den något större än formens
botten. Kavla tunt ca 3 mm tjocka. Lägg smördegen på ett bakplåtspapper
(eller på den uppochner vända formen), lägg ytterligare ett
bakplåtspapper på smördegen och en form ovanpå. Formen kommer göra att
smördegen inte puffar upp sig för mycket och används alltså för att
trycka ner smördegen. Grädda på 200˚C i 10 minuter. Ta bort formen med
bakplåtspappret och låt gräddas ytterligare 10 minuter. Om smördegen
börjar få för mycket färg, sänk till 180˚C. Gör likadant med den andra
smördegen. Låt svalna helt.
Separera äggen. Vispa äggvitan med 100 g socker till en fast fransk maräng. Koka upp mjölken med en skårad vaniljstång i. Vispa äggulorna med 150 g socker till en fluffig och krämig massa. Vänd ner mjölet och vispa igenom.
Häll i lite av den heta mjölken och vispa. Fortsätt hälla ner lite mjölk i taget. Vänd nu ner hela äggblandningen i den heta mjölken och låt koka upp på svag värme. Krämen kommer bli märkbart tjockare. Vispa hela tiden, skrapa gärna med en träslev i botten på kastrullen så att det inte bränner fast. Låt koka svagt i ca 4 minuter. Ta bort krämen från spisplattan. Vänd försiktigt ner den franska marängen i den heta smeten.
Separera äggen. Vispa äggvitan med 100 g socker till en fast fransk maräng. Koka upp mjölken med en skårad vaniljstång i. Vispa äggulorna med 150 g socker till en fluffig och krämig massa. Vänd ner mjölet och vispa igenom.
Häll i lite av den heta mjölken och vispa. Fortsätt hälla ner lite mjölk i taget. Vänd nu ner hela äggblandningen i den heta mjölken och låt koka upp på svag värme. Krämen kommer bli märkbart tjockare. Vispa hela tiden, skrapa gärna med en träslev i botten på kastrullen så att det inte bränner fast. Låt koka svagt i ca 4 minuter. Ta bort krämen från spisplattan. Vänd försiktigt ner den franska marängen i den heta smeten.
Lägg en smördegsplatta i botten på formen och häll omgående krämen över. Täck med ytterligare en smördegsplatta. Låt formen vila 30 minuter i rumstemperatur så att krämen sätter sig. Skär rutor med tandad kniv - brödkniv och sikta över florsocker.