Uskrsne pogačice - 8 st
50 g jäst
400 g ljummen mjölk
5 äggulor
5 äggulor
150 g socker
2 tsk vaniljsocker
2 msk mörk rom
finrivet skal från 1 citron
10 g salt
1 kg mjöl
2 tsk vaniljsocker
2 msk mörk rom
finrivet skal från 1 citron
10 g salt
1 kg mjöl
150 g mjukt smör
+ 8 hela ägg
+1 äggvita för pensling
Lös jästen i lite ljummen mjölk. Tillsätt resten av mjölken.
Vispa äggulor och socker fluffigt, tillsätt vaniljsocker, mörk rom, finrivet skal av citron, samt salt. Rör ihop och vänd ner i ihop med jästen och mjölken. Tillsätt mjölet. Bind ihop till en deg. Klicka ut det mjuka smöret och knåda in det tills degen är glansig och spänstig.
Låt degen jäsa 1 timma. Forma 8 st rundstycken och tryck ner varsitt okokt ägg i bullarna. Låt jäsa ½ timma. Sätt ugnen på 175°C. Pensla bullarna med äggvita. Grädda i ca 25-30 minuter.
Lös jästen i lite ljummen mjölk. Tillsätt resten av mjölken.
Vispa äggulor och socker fluffigt, tillsätt vaniljsocker, mörk rom, finrivet skal av citron, samt salt. Rör ihop och vänd ner i ihop med jästen och mjölken. Tillsätt mjölet. Bind ihop till en deg. Klicka ut det mjuka smöret och knåda in det tills degen är glansig och spänstig.
Låt degen jäsa 1 timma. Forma 8 st rundstycken och tryck ner varsitt okokt ägg i bullarna. Låt jäsa ½ timma. Sätt ugnen på 175°C. Pensla bullarna med äggvita. Grädda i ca 25-30 minuter.