tisdag 22 april 2014

Långfranska

Pullmanlimpans kompis, gjord på jäst, har för enkelhetens skull fått namnet Långfranska. Jäst ger ett högre bröd, därför blir det mindre mängd deg i formen. Dekorera sidorna med sesamfrön om du inte gillar vallmo.
Långfranska - 1 bauta stor limpa

1,2 kg vetemjöl
150 g grahamsmjöl
860 g vatten
30 g salt
25 g jäst

+ 25 g smör
+ 2 msk vallmofrön
Väg upp mjölet. Gör en grop och smula jästen i gropen. Häll på lite av vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Häll på salt och resten av vattnet. Knåda till en smidig deg. Låt jäsa 1 timma. Smöra formen med smör och strö på vallmofrön. Forma degen till en längd och lägg i formen. Låt jäsa 45 min.
Dra på locket och grädda brödet i ugnen på 225°C i ca 70 minuter. Termometern skall visa 92-96°C inuti brödet när det är klart. Låt svalna helt innan du skär.