onsdag 6 mars 2013

Spaghetti frutti di mare

Det är lite sommarmat över denna rätt och visst kan man äta detta på vintern. Det har blivit lite köttigt i det sista och då kan det vara trevligt att ta in en lättare rätt. Ha tålamod med tomatsåsen. Den måste koka ihop ordentligt och få smak.

Spaghetti frutti di mare - 5-6 port

500 g räkor
500 g bläckfisk
15 st coctailtomater
1 gul lök
1 vitlök
1 tsk selleri-/persiljeblad
400 g krossade tomater
2 dl vitt vin
1 nypa socker
1 tsk basilika
salt
peppar
400 g spaghetti
Skala räkorna. Rensa bläckfisken. Skär bläckfisken i ringar, eller mindre bitar. 

Lägg coctailtomaterna i en ugnssäker form. Ringla lite olivolja på och salta. 
Lägg dem i ugnen och baka i ugnen på 225°C i drygt 30 minuter

Finhacka löken. Värm olivolja i en kastrull och stek löken glansig på måttlig värme. 
Tillsätt hackad vitlök och selleri. Tillsätt krossade tomater, vitt vin, socker, basilika, 
salt och peppar. Låt såsen koka ca 20 minuter. Den skall reducera ner och bli tjock och smakrik.

Koka spaghetti. Jag använder Barillas Bucatini - tjocka spaghetti. Häll av vattnet när de är klara. 

Stek bläckfisken i olivolja. Salta medan de steks. 

Häll på tomatsås över spaghetti och vänd ner bläckfisk och räkor. 
Dekorera med de ugnsbakade coctailtomaterna.