måndag 11 mars 2013

Pommes Duchesse med entrecote och choronsås

För att få till perfekta Pommes Duchesse, konsulterar jag Det Goda Franska Köket. Detta serverar jag hemma på en vanlig enkel måndag, bara för att! Även vardagen kräver lite lyx.


Pommes Duchesse - 5-6 port

600 g skalad mjölig potatis

50 g smör
½ dl grädde
4 äggulor
salt
1 nypa muskot

Koka potatisen och pressa den genom en potatispress, eller finmaskig sil, medan den 
fortfarande är varm. Tryck ner smöret i potatismoset och låt smälta. 

Häll på grädde, äggulor, salt och muskot och vispa till en fluffig kräm med en mixer.

Fyll en spritspåse med moset och använd en stor stjärntyll.
 Du kan självklart spritsa ut moset på ett bakplåtspapper, men jag använder snäckan från pilgrimsmusslan.
Dessa har vi ätit pilgrimsmusslor ur, bakat Madeleinekakor i och nu även Pommes Duchesse. 
Använder du någon sorts form, se till att smöra den väl.

Spritsa ut vackra toppar.

Gratinera i övre delen av ugnen på 225°C i ca 20 minuter.

Choronsås
1 sats bearnaisesås
1-2 msk tomatpuré

Tillagningsinstruktioner för bearnaisesåsen hitta du här.

Servera Pommes Duchesse med en nystekt entrecote och choronsås.

Tydliga instruktioner, ingenting kan gå fel.