fredag 8 mars 2013

Hemmagjord misosoppa

Det här receptet går inte ut på att du kokar upp vatten och häller upp pulver ur en påse - men det går ungefär lika snabbt, bara du har alla ingredienser till hands. Färdigköpt misosoppa är ofta full av tillsatser, ganska onödiga sådana, så även denna rätt skall man kunna göra själv.

Huvudingrediensen misopasta är sojabönsmos, som har blandats med ris, korn eller vete och lämnats att fermentera. Denna pasta smakar mycket starkt, salt och har en utpräglad umami smak.
Misosoppa - 4 små portioner

Torkade wakame alger

8 dl kyckling-, fisk- eller grönsaksbuljong
1 msk wakame alger
2 msk ljus misopasta
100 g silkestofu
5 cm purjolök
Koka upp buljongen. Lägg wakame algerna i buljongen och låt stå 5 minuter med lock på. 

Vispa i misopasta. Miso får aldrig koka - utan skall bara värmas för att inte förlora någon näring. 

Tärna tofun, strimla purjolöken och vänd ner i soppan. 

Servera omgående som förrätt.