måndag 4 mars 2013

Hemmagjord filodeg

Den perfekta filodegen om du skall göra burek, pita, samosas, vårrullar, baklava eller strudel. Receptet är min mammas.

Filodeg - 2 ark om ca 80x80 cm

600 g mjöl
350 g varmt vatten
4 msk olja
½ tsk salt

Häll upp mjöl och gör en grop där du häller upp varmt vatten, olja och salt. Knåda ihop till en jämn och elastisk deg. Använder du mjöl av hög kvalité är det inte nödvändigt att knåda mycket. Olja in degen och låt autolysa/vila 60 min. Kontrollera att glutentrådarna håller ihop. Om degen börjar gå sönder när du börjar dra ut den, behöver den vila längre.
Platta ut degen med handen så att den blir så jämn som möjligt. 
Lägg fram en ren bordsduk på bordet, strö lite vetemjöl över. 

Degen får gärna vara inoljad för att du lättare skall kunna stretcha den. Börja nu dra ut degen med 
handen så att den sträcks ut och blir tunn och genomskinlig. Jobba försiktigt. Går det ett och annat 
hål i degen så gör det inget, men målet är att få en snygg och hålfri deg.


När degen är färdigdragen kommer du märka att kanterna är lite tjocka. Även dem försöker du dra ut något. Kanterna blir ofta degiga eller hårda, så det som du inte lyckas tunna ut är det bara att skära bort med en kniv eller sporre.

Nu är det bara att lägga fyllning antingen över hela degen (om du har en lätt fyllning av typen ost eller äpple), eller i ena kanten (vid tyngre fyllningar som kött och potatis) och rulla ihop dem med hjälp av duken till en tjock längd. Skvätt gärna över smält smör och pensla längden med smält smör innan du lägger in den i ugnen. Baka på 200°C i 30-40 minuter. Läs mer om fyllningar på mitt tidigare inlägg om burek.

4 kommentarer:

 1. Detta skulle jag vilja prova! Nu till en säkert dum fråga - varför kan man inte kavla ut degen? Förstörs nåt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Vicki. Inga frågor är dumma. Visst kan man kavla filo deg. Det kräver mycket mjöl och en speciell typ av kavel (lång pinne). Helst skall kaveln vara tjockare på mitten och smalare mot kanterna (jag har flera varianter - en vanlig pinne handlade jag på byggvaruhus och oljade in). Denna typ av deg blir pga det extra mjölet något torrare och inte lika smördegsliknande som den utdragna. Man börjar med att kavla en lång rektangel, mjölar, rullar upp på pinnen och kavlar mot bordet. Finns många olika tekniker. Våga gärna dra ut degen - det är lättare och går snabbare än vad man tror. Hör av dig om du stöter på patrull. Som student kavlade jag i 5 år och nu när jag har ett stort köksbord går jag ogärna tillbaka till det.

   Radera
 2. Det se bra ut,kan man göra baklawa med degen också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, bara att skära till lagom stora bitar. Jag har ett baklava recept på bloggen också.

   Radera