tisdag 19 mars 2013

Inkokt röding med grön ärtpurésås

Röding hör till en av mina favoritfiskar. Den är lika god ugnsbakad, som grillad och stekt. Idag skall den enbart få sjuda i vatten. Se mitt tidigare inlägg om hur du filear en röding, eller så köper du färdiga filéer.

Inkokt röding med grön ärtpurésås - 4 port

2 hela rödingar

Grön ärtpurésås (3-4 dl)
6 dl fiskbuljong
3 dl grädde
1 dl vitt vin
(salt)
peppar
1 dl gröna ärtor
50 g smör

Börja med såsen: häll upp fiskbuljong, grädde och vitt vin i en kastrull och låt småkoka (sjuda) på svag värme. Rör om då och då, du behöver inte stå och vakta. Vätskan måste koka ner så att ungefär 1/3 finns kvar och detta kommer ta ca 1-1½ timma. Såsen reder sig själv, så joxa inte med mjöl och redningar!
När du är nöjd med konsistensen häller du i gröna ärtor och låter dem koka i 5 minuter. Mixa såsen med en stavmixer till en len konsistens. Smaka av sältan, peppra lite och lägg i smör. 

Koka upp vatten med lite salt i en vid kastrull. Sänk ner rödingfiléerna 
och låt dem sjuda i 3-4 minuter. Vattnet får inte koka.
Salta filéerna lite lätt och servera dem med kokt potatis och denna gudomligt goda gröna ärtpuré sås. 
Vi hade sallad till också, men jag orkade inte piffa med tallriken. Var ju så hungrig!