torsdag 21 mars 2013

Levain baguetter

Det är dags för baguetter med levain. Goda små rackare som är perfekta till smörgåsmackan och till maten.

Levain baguetter - 5 st

1 kg mjöl
700 g vatten
20 g salt
300 g levain

Följ instruktionerna här om hur du bakar dem. Jag använder mig av degen med 70% vatten.

 Låt degen jäsa i en plastlåda där du också viker den. Degen kommer bli hög och fluffig.

När den har jäst klart, stjälper du upp den på ett mjölat bakbord och formar till baguetter.

Lägg upp den på linnedukar, som är väl inmjölade. Linnedukar är superbra för bröd - 
degen fastnar inte i dem och de låter degen andas. Du köper dem lättast på loppmarknader - 
jag köpte en hel hög med dukar för en 50-lapp vid senaste besöket.

Baka baguetterna på 250°C i ca 25-30 minuter. Följ övriga instruktioner här.

Av samma deg kan du göra Fougasse. Den här blev inte så jätte-lyckad. 
Det får bli ett annat inlägg längre fram.