Jordärtskockor hör ju hösten till, men jag fick tag på några fina ekologiska, som bara väntade på att få bli soppa. Här har jag planterat lite nyskördad gräslök från trädgården i tallriken och ungarna har toppat med creme fraiche och sikrom. Det blev ljuvligt gott.
Vårlig Jordärtskockssoppa - 4-5 port
500 g jordärtskockor
1 gul lök
7 dl kycklingbuljong
3 dl grädde
vitpeppar
örtsalt
½ dl finshackad gräslök
5 msk creme fraiche
5 tsk sikrom
Skala jordärtskockorna och skär i mindre bitar. Hacka löken. Stek i lite olja i en kastrull tills löken har mjuknat. Häll på buljong och grädde och låt koka tills skockorna är mjuka och fina 20-30 minuter. Mixa soppan med en stavmixer. Smaksätt med vitpeppar och örtsalt. Dekorera efter nöje och behag.