lördag 3 maj 2014

Švedski lonac - Svensk gryta

Min elektriska pizza pan är verkligen en köksgrunka som är väl värd pengarna. När våren smyger sig på brukar jag plugga in den utomhus och tillaga de mest osande rätterna, som man vanligtvis drar sig för att laga inomhus. Rätter med mycket lök, vitlök, eller surkål. Švedski lonac (svensk gryta) är svärfars påhitt. Fläskkarré med fantastiska rotfrukter och massor av lök, enkelt och gott.
Švedski lonac - 6 port
(Svensk gryta)

1 kg fläskkarré
3 gula lökar
1-1½ kg fast potatis
2 morötter
2 vitlökar
salt
peppar
1 dl vatten
ev. trädgårdsörter (gräslök, salvia, rosmarin)

Värm stekpannan, grytan eller pizza pan med lite olja. Skär fläskkarrén i max 1 cm tjocka skivor. Gärna tunnare. Karré med ben blir godare. Bryn skivorna lite lätt på båda sidor. Ta bort köttet och ställ åt sidan.

Skiva löken tunt och stek den mjuk och glansig. Skala morötterna och skär dem i ett par/tre grova bitar. Krossa vitlöksklyftorna. Skala potatisarna och skiva dem i ca ½ cm tjocka skivor. Vänd rotfrukterna över löken, bred ut köttskivorna, släng i vitlökarna, salt, peppar, vatten och på med locket. Sänk till lägsta värme och låt gå tills potatisen är helt mjuk (ca 30 min). Vänd någon enstaka gång.