Švedski lonac - 6 port
(Svensk gryta)
1 kg fläskkarré
3 gula lökar
1-1½ kg fast potatis
2 morötter
2 vitlökar
salt
peppar
1 dl vatten
ev. trädgårdsörter (gräslök, salvia, rosmarin)
Värm stekpannan, grytan eller pizza pan med lite olja. Skär fläskkarrén i max 1 cm tjocka skivor. Gärna tunnare. Karré med ben blir godare. Bryn skivorna lite lätt på båda sidor. Ta bort köttet och ställ åt sidan.
Skiva löken tunt och stek den mjuk och glansig. Skala morötterna och skär dem i ett par/tre grova bitar. Krossa vitlöksklyftorna. Skala potatisarna och skiva dem i ca ½ cm tjocka skivor. Vänd rotfrukterna över löken, bred ut köttskivorna, släng i vitlökarna, salt, peppar, vatten och på med locket. Sänk till lägsta värme och låt gå tills potatisen är helt mjuk (ca 30 min). Vänd någon enstaka gång.