söndag 18 maj 2014

Solrosbröd

Solrosfrön är väldigt goda och de blir ännu godare i bröd. Jag försöker alltid slitsa mig till en solros när jag skall dekorera bröden, men om det liknar en sådan när brödet kommer ut ur ugnen är en annan femma. Brödet är gott och det är huvudsaken.
Solrosbröd - 2 boules

175 g grahamsmjöl
825 g vetemjöl
700 g vatten
20 g salt
300 g levain
100 g solrosfrön

+1 msk frön för dekoration

Se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen.

Blanda ihop mjöl med vatten, salt och levain, samt solrosfrön och låt degen autolysa (vila) i en timma. Knåda degen kort. Se filmsnutt med fransk knådmetod här. Olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 3 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma. Ta bort ca 200 g levain att baka med till nästa gång.
Stjälp upp degen på bakbord, dela på hälften och runddriv till runda bröd. Lägg degen i väl mjölade brödkorgar om du har sådana, annars låter du dem jäsa på plåt i ca 2 timmar. Ugnen värmer du till 250°C, gärna med en lite form i botten med vatten i som sprider ånga. Stjälp upp degen på het plåt, spraya med vatten och strö på lite solrosfrön. Slitsa med kniv innan du kör in dem i ugnen. Bröden gräddas i ca 35-45 minuter, tills de blivit gyllenbruna. det skall vara ca 92-96°C inuti när de är klara, mät gärna med en termometer. Låt svalna på galler.