Fetaost – ca 1 kg ost
10 l opastöriserad mjölk
1 msk löpe
2 dl fil eller yoghurt
120 g salt
Värm mjölken till 30-32°C. Tillsätt 2% filmjölk eller yoghurt. Båda funkar lika bra och det går utmärkt att blanda. Låt mjölken förmogna i 30 min. Tillsätt sedan löpe och låt löpa i 40 min. Bryt osten i 1½-2 cm stora kuber. Låt vila 30 min. Vänd massan med dina vältvättade händer så att vasslan släpper ytterligare och låt vila 30 minuter igen. Ta en ostduk och sänk ner den under ostmassan. Fånga upp all massa.
Ställ en ostform över en kastrull. Vasslan skall sparas, därför låter man ostformen rinna av i en större form. Ta upp duken med massan - vasslan och allt. All vassla skall vara med för att osten skall bli så tät som möjligt. Låt nu vasslan rinna av i 24 timmar, lägg en press på osten. Vänd osten ett par gånger. Det är viktigt att låta vasslan surna och även att låta osten torka ut ordentligt. Annars kan osten komma att bli mjuk och slabbig. Se bild nedan på ost som har börjat lösas upp i vasslan.