Pikkebrödet baserar sig på samma deg som för Tjockkaken. Kakan är lite tunnare och pickades med en bröpikk och fick därför namnet Pikkebröd. Brödet får en god, rund smak. Varsågoda - en västerbottnisk specialité från äldre dar.
Pikkebröd - 8 st
Skållning
500 g rågmjöl
400 g mjölk
Degen
2 dl ljummet vatten
10 g jäst
10 g salt
Hetta
upp mjölken så att den nästan kokar och häll den över mjölet. Arbeta
med en slev. Forma till en klump och linda in i plastfolie. Låt stå 8-12
timmar.
Rör
ut jästen i vattnet, tillsätt salt och knåda ihop med gårdagens deg.
Degen kommer nu bli något lösare. Täck degen med en kökshandduk och låt
jäsa i 1 timma. Dela degen i 8 delar, tjocka kakor ca 1 cm tjocka.Picka med gaffel. Lägg
dem på bakplåt och låt jäsa 30 minuter. Värm ugnen till 225°C och grädda
i 20 min. Ta ut dem ur ugnen och täck med en kökshandduk. Låt svalna
helt. Förvara i plastpåse i kylskåpet.
Receptet
kommer från ett utskick från Västerbottens läns hembygdsförening 1974.
Det kommer från Vilhelmina och så här lyder originalet:
"Pikkebröd" bakades på samma deg som "Tjockkaken", ibland dock med inblandning av malen eller stampad potatis. Bröden var runda, 1-2 cm tjocka. De klappades ut med händerna och "pikkades" med en "pikk". Vid gräddningen eldades först ordentligt i bakugnen. Hettan prövades genom att man lade ett halmstrå på hällan. Om det sakta förkolnade var den lagom varm, brann det genast var den för het. När bröden skjutits in i ugnen sattes "ugnstäppan" för ugnsöppningen. Detta bröd användes till helgerna, beströks med smör och åts till kaffe.