Dessa goda baguetterna blir lite lätt söta i smaken och är riktigt matiga. Perfekt till frukostmackan.
Morotsbaguetter med valnötter - 4 st
750 g vetemjöl
490 g vatten
15 g salt
250 g levain
50 g krossade valnötter
150 g finrivna morötter
Se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som
du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan
bakningen.
Blanda ihop mjöl med vatten, salt och levain. Tillsätt valnötter och rivna morötter och låt degen autolysa (vila) i en timma. Knåda degen kort. Se filmsnutt med fransk knådmetod här. Olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 3 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma.
Stjälp
upp degen på bakbord, dela i fyra bitar och forma till baguetter. Lägg baguetterna på väl mjölade linnedukar och låt dem jäsa ca 2 timmar.
Ugnen
värmer du till 250°C, gärna med en lite form i botten med vatten i som
sprider ånga. Stjälp upp baguetterna på het plåt och slitsa med kniv innan du
kör in dem i ugnen. Baguetterna
gräddas i ca 25
minuter, tills de blivit gyllenbruna. det skall vara ca 92-96°C inuti
när de är klara, mät gärna
med en termometer. Låt svalna på galler.