måndag 12 maj 2014

Blodknäcke

Blodpalten färdigbakad och då fick det allt bli ett blodknäcke också. Jag vet inte om detta är så västerbottniskt, med tanke på att påfundet är ett eget, men jag låter det höra till detta landskap. Dessa åt jag med brieost och gurka. Smakar lika gott som vilka kex som helst.
Blodknäcke - 3 plåtar

10 g jäst
150 g vatten
150 g grisblod/nötblod
250 g råg/graham
250 g vetemjöl
10 g salt

Börja med att lösa upp jästen i det ljumna vattnet. Tillsätt blodet. Rör ut mjöl och salt och knåda ihop till en deg. Knåda till en spänstig deg. Låt degen jäsa 1 timma. Dela degen i tre delar. Kavla ut varje del till en plåtstor rektangel, ca 3 mm tjock. Sporra ut kexbitar, så stora du vill ha dem, lägg på plåt och nagga. In med dem i ugnen på 250°C i ca 10 minuter. Lossa från plåtarna och låt svalna på galler.