Rullebrö - 4 st
1 nypa jäst
400 g mjölk
250 g rågmjöl
250 g kornmjöl
10 g salt
Rör ut nypan jäst i ljummen mjölk och tillsätt mjöl och salt. Knåda ihop och låt jäsa under natten - ca 8 timmar. Dela degen i 4 bitar. Lägg dem på väl mjölat bakbord, runddriv och rulla sedan ut med kruskavel, någon mm tjock kaka.
Grädda i ugnen på 250°C i 7-10 minuter. Trava kakorna på varandra och linda in med en duk om du vill ha mjuka bröd eller låt svalna på galler om du vill ha hårda.
Originalreceptet: "Rullebrö" motsvarar närmast ljusugnsbrödet. Det bakades av korn- och rågmjöl, som stöptes i mjölk. Till degen sattes jäst. När den jäst 10-12 timmar bakades den ut som tunnbröd utom i det avseendet att brödet inte naggades utan "rullades" med en "rull". Det gräddade brödet var ca 5 mm.