måndag 5 augusti 2013

Svartvinbärssaft med Saft-Maja

Svärmor äger en Saft-Maja och detta är en mackapär som heter duga. Förr kokade jag saft i en kastrull, vilket bara är omständligt och gör att frukten tappar näring. Får du tag på en gammal Saft-Maja, eller någon nymodig variant, så slå till. Du kommer känna dig som Baltazar och kan sätta ditt eget namn på din hemmagjorda brygd! Har du tillgång till vinbär på egna buskar är det bara att sätta fart. Vi ångar ihop en årsförbrukning och vad kan vara bättre att ge sina barn (förutom vatten och mjölk)?
Ångad Svartvinbärssaft - ca 2½ l koncentrerad saft

3 kg svarta vinbär
1 kg socker

Se till att du har ett gäng flaskor i beredskap och socker så klart.

Jag har gärna med lite röda vinbär, men de utgör knappt ca 20% i mitt kok. Vissa upplever de 
svarta vinbären som lite kärva och då kan man mildra smaken med röda vinbär eller jordgubbar.

Skölj bären i två bad, så att du rensar bort ohyra och små bladsmulor. Hittar du mögliga bär, 
kastar du bort dem. Det gör ingenting om det ligger kvar stjälkar och blad. Detta kommer ändå silas bort.

Flaskorna skall vara urtvättade och sköljda. Lägg dem i ugnen på 100°C och låt stå i ugnen medan saften ångas.
 Då var det dags att sätta ihop Saft-Majan. Här har vi botten som du ställer på spisplattan. 
Fyll med vatten (ca 3½ liter går upp till markeringen på svärmors 70-tals variant).

Därefter sätter du på saftbehållaren. Ångan från vattnet kommer 
komma upp genom hålen, medan saften kommer samlas runtom.
Sist ställer du på bärbehållaren, som ser ut som en stor sil. Ångan når ända upp till behållaren och gör att bären ångas och svettas och till sist blir de så varma att de exploderar och saften rinner ut. Du varvar bär och socker.
Locket på. Låt nu bären ångas i 45 minuter. Undertiden monterar du på slangen och nypan. Se till att golvet är beklätt med tidningspapper. Ha ugnshandskar i närheten och se till att du kan vrida slangen fritt åt något håll så att du kan ställa den på tex. ett fat direkt efter upptappningen, så att det inte droppar. Ha gärna på dig något som skyddar fötterna från hett stänk.


Efter ca 45 minter har bären ångats sönder.

 Pressa ur det sista av vätskan så att den rinner ner i saftbehållaren. 
Om du är en sån där hurtig typ som redan har plockat bort blad och stjälkar kan du använda dessa rester som sylt.


 Här ligger härligheten och väntar.

Greppa en flaska direkt ur ugnen - ha på ugnsvantarna. Tappa upp försiktigt och var redo med den andra handen så att du klämmer åt med nypan. Fyll inte ända upp, för när du drar upp slangen ur flaskan efter tillnypningen rinner det ut lite till.

Låt svalna och förvara svalt. Denna saften brukar vi dricka upp inom ett år och jag har aldrig använt några tillsatser som förlänger hållbarheten eller dyl.