onsdag 7 augusti 2013

Petits Milanais

Då var det dags för 8-åringen att få sin stund i köket. Vi kör på i samma bok: La Pâtisserie est un jeu d'enfants av Michel Oliver. Petits Milanais är små mördegskakor, ofta med inslag av kanderad frukt. Då ingen av oss är särskilt förtjust i kanderad frukt, föreslog jag dadlar och russin, men 8-åringen var inte så sugen på det heller, så vi tog fram vår mycket fina apelsinsylt och piffade till vår variant med detta istället.
Petits Milanais - 20-25 st

100 g smör
150 g socker
2 ägg
2 äggulor
3 msk mandelmjöl
4 msk apelsinsylt
360 g vetemjöl
3 nypor salt

2-3 msk vetemjöl till utbakningen

 Smält smöret i en kastrull. Vispa socker och ägg till en ljus smet. Häll i det smälta 
smöret och tillsätt mandelmjöl, apelsinsylt, vetemjöl och nyporna salt. 

 Rör om med en slev till en härligt glansig och kladdig smet.

 Ta fram en plåt med bakplåtspapper.  Häll upp lite mjöl på bakbordet. 
Ta upp ca 1 msk av smeten och klicka ner den i mjölet.

 Ta upp bullen och forma till en rund kaka och placera på bakplåtspappret.

Ugnen skall vara inställd på 180°C. Baka kakorna 15 minuter och låt svalna på galler. 

 Härligt goda måste tilläggas. Vill du baka på franska är det bara att klicka på första fotot så förstoras receptet.