fredag 23 augusti 2013

Poulet à l'ail - Vitlökskyckling

Det är dags för ännu ett barnvänligt (?) recept ur La Cuisine est un jeu d'enfants av Michel Oliver. Idag är det 6-åringens tur att laga mat för familjen. Tyvärr skvätte oljan illa på de små armarna trots uppmaningar att ta det försiktigt med iläggningen av köttet, så min lilla sockertopp hann pudra köttbitarna snällt och flydde sedan fältet. Varför händer alltid detta när ungarna skall steka? Det slår aldrig fel!!! Grrr...elaka stekpanna.
Poulet à l'ail - 4 pers
(Vitlökskyckling)

1 kyckling
2 msk mjöl
salt
2 msk smör
3 vitlöksklyftor
ca 350 g osötad kondenserad mjölk
1 dl vitt vin
Stycka kycklingen i mindre bitar. Salta bitarna med lite salt och vänd dem i mjölet.

Bryn bitarna i det smälta smöret.

Om din stekpanna har blivit helt svart i botten av mjölet får du torka ur den innan du går vidare. Stek den hackade vitlöken lite lätt i smör, tillsätt vitt vin och den osötade kondenserade mjölken. Låt koka upp. Lägg ner kycklingdelarna i grytan och låt sjuda på svag värme med locket på i ca 20 minuter. Smaka av såsen med salt.

Det här med kondenserad mjölk kan vara ett gissel. Det finns tjockflytande och lättflytande. Jag fick tag på en variant på Lidl som var mer lik vanlig grädde än en sån där kåda liknande sötad variant.

Vill du laga rätten på franska är det bara att klicka på bilden ovan så förstoras den.
Vad som inte funkade med rätten: Receptet anger "en stor konserv av osötad kondenserad mjölk". Otydligt hur mycket en "stor konserv kan vara" men mängden jag använde täckte bitarna gott och väl. Var det tjockflytande eller lättflytande mjölk som skulle användas - det förtäljer inte receptet. Inget vi kommer laga igen skulle jag tro.