söndag 18 augusti 2013

Bonet

En Bonet är en typisk dessert från Piemonte regionen i Italien. Det är en chokladpudding, som oftast görs med lite rom, eller kaffe i för att få extra smak. Det här receptet har jag hittat i La Cucina Italiana och jag nöjer med med att smaksätta puddingen med amarettikakor.

Bonet - 10 pers

Sockerlag
65 g socker
2 msk vatten

Smet
3 ägg
50 g socker
30 g amarettikakor, pulveriserade
30 g kakao
325 g mjölk

Dekoration
3 amarettikakor

Koka upp socker och vatten till en sockerlag, utan att låta det få färg. Häll över lagen till en rektangulär form - jag använder en aluminium form på ca 20x10 cm, för att lättare kunna klämma ut puddingen.
Vispa ägg och socker. Vänd ner pulveriserade amarettikakor och kakao med en slickepott och häll upp smeten i formen. Ställ smeten i en större ugnsfast form och häll hett vatten i formen så att din pudding står i ett vattenbad. Ställ in formen i ugnen på 180°C och låt stå i 1 timma.

 Låt puddingen svalna helt innan du stjälper upp den på ett fat. Dekorera med amarettikakor precis innan serveringen. Skär 4x5 cm stora bitar och servera.