söndag 4 augusti 2013

Hemmagjord cherry på surkörsbär - Višnjevac


Idag skall jag berätta hur man gör hemmagjord kärringdryck (som vissa vill kalla det). Den här goda likören gör jag varje år då de sura körbären (kallas för višnje i Kroatien) är precis mogna och fina i juli när det blir semesterdags. I Sverige mognar de sura körsbären (skogsmorellerna) oftast i augusti och därför kommer det här inlägget för er som har tillgång till sura körsbär och behöver lite idéer.

Višnjevac

2 mått sura körsbär
1 mått socker
1 mått rakija (brännvin eller dyl.)

Här har vi rakija av typen lozovača, som görs av druvrester. Har du med dig trevligheter från din kroatiska semester så använder du inte rakija av typen šljivovica (gjord på plommon), eller travarica (gjord på gräs) till detta då båda har en stark smak. Jag har aldrig provat att göra drycken på vodka, men oavsett om du använder vodka/brännvin så se till att den är mild och relativt smaklös. I Kroatien bränner varje människa sitt eget brännvin fullt lagligt, så vårt kommer från en släkting. Jag kommer använda en 4 liters glasburk och då går det åt 2 liter sura körsbär, 1 liter socker och 1 liter rakija.

 Nyplockade sura körsbär.

 Skölj noga. För över dem till en stor bytta/skål/balja där du blandar ihop dem med sockret och brännvinet. Mosa de sura körbären med händerna så att de flesta öppnar sig och saften rinner ut.

För över blandningen till en glasburk och sätt locket på. Glasburken skall nu stå varmt och i solsken i 1 månad. Har man brist på solsken så kan ett sydligt fönster, eller växthus få duga. Under den här månaden vänder du på glasburken då och då så att sockret löser sig ordentligt.

När en månad har gått silar du blandningen och pressar ut all saft. Likören har tjocknat till nästan sirapskonsistens och smakar delikat. Förvara i steriliserade glasflaskor.

2 kommentarer:

  1. Och när man silat blandningen så ger man de överblivna bären till hönsen, alternativt barnen (se Astrid Lindgren)!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man blir rejält lullig av en handfull spritindränkta körsbär - så ovan förslag ges endast till vuxna ;)

      Radera