onsdag 21 augusti 2013

Crostata di fichi

Varje år bakar jag den här goda kakan när jag är i Kroatien på sommaren. Svärfar pallar fikon hos grannen och så sätter vi igång. Men i år var vi så fikonsugna att vi bara åt och åt. Tack och lov att mamma åkte hem till Sverige något senare och hade med sig de här fina små raringarna i kofferten. Det gör ingenting om de är lite övermogna. Mjuka fina fikon kan du ofta få tag på hos utländska frukt- och grönsakshandlare. I värsta fall kan du använda omogna butiksfikon, men klicka gärna lite honung över dem så att de blir söta och mjuka. Säsongen är nu för fikonen så passa på. Hur du känner igen mogna fikon kan du läsa mer om i mitt fikoninlägg här.
Crostata di fichi - ca 12 rejäla bitar
(form ca 28 cm i dm)

Pasta frolla:
1 ägg
60 g socker
80 g smör
200 g vetemjöl

Frangipane med pistagenötter:
80 g naturella, skållade pistagenötter
170 g mandlar
200 g smör
2 ägg
100 g socker
1 citron, skalet
80 g vetemjöl

10 mogna fikon

Gör degen enligt anvisningarna här.

Frangipanekrämen: mal pistagenötterna och mandlarna. Vispa ihop det mjuka smöret med sockret. Tillsätt äggen och fortsätt vispa. Tillsätt skal från citron. Vänd ner både mandel och mjöl.

Skär av toppen på fikonen och snitta ett kors genom fruktköttet
nästan ända ner till botten. Öppna dem något.

Kavla ut degen på mjölad yta och fyll en form med avtagbara sidor. Nagga pajdegen. Fyll formen med frangipanekrämen. Använd en tesked och pressa en liten grop med skeden där du placerar fikonet. Fyll på med resten av fikonen. Grädda i ugnen på 200°C och 30-35 min. Låt gärna svalna till rumstemperatur så att krämen hinner sätta sig.
Gröna fikon med lite grön fyllning - grönt är skönt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar