torsdag 23 januari 2014

Vinski gulaš - Vinkokt gulasch

Jo, det är dags för ytterligare en gryta. Jag tycker det är så praktiskt med grytor, som man lagar dagen innan och serverar nästa dag bara genom en kort uppvärmning. Oerhört bra snabbmat, som sköter sig själv. Denna gulaschen lagas oftast med vin som enda vätska. Jag blandar oftast, beroende på hur gott vin jag har hemma.

Vinski gulaš – 6 port
(Vinkokt gulasch)

1 kg nötkött – högrev, flankstek
2 gula lökar
1½ morot tärnad
1 stjälkselleri, hackad
2 msk tomatpuré
4 dl rött vin
4 dl oxbuljong
salt
peppar
2 lagerblad
Stycka köttet i mindre bitar, mindre än vanliga grytbitar. Bryn dem i en gryta. Se till att lägga köttbitarna glest, så att det inte börjar koka, utan verkligen bryns på alla sidor. Ta ut köttet ur grytan.

Hacka lök, morötter och selleri och stek detta på låg värme tills löken är mjuk och glansig. Tillsätt lagerblad. Klicka i tomatpurén och bryn den lite lätt innan du häller på buljongen och vinet. Vänd ner köttet och koka ca 2-3 timmar.