tisdag 14 januari 2014

Zec u vinu - Vinkokt hare


En riktig dalmatisk klassiker är denna goda gryträtt med hare. Dalmatien må ha ett kargt, stenigt och buskigt landskap, men tydligen gillar både fasaner och harar klimatet och vegetationen och därmed är denna typ av småvilt mycket vanlig i köket utmed kusten. Både mormor, farmor, mamma och faster lagar rätten lika god, men då det är faster som har bäst minne och lagar detta till vardags, var det henne jag intervjuade om receptet i somras. Tyvärr lyckas grytor aldrig bli snygga på foto, men jag lovar att detta är smaskens.

Zec u vinu - 4-5 port
(Vinkokt hare)

1 hare, styckad i mindre bitar
2 gula lökar
1 morot
½ selleristjälk
7½ dl rött vin
peppar
salt
1 msk persilja
2 lagerblad
1 rosmarin stjälk
1 vitlöksklyfta
1 kycklinglever (eller 1 dl tuppblod)
1 msk rödvinsvinäger



Bryn den styckade haren i lite smör eller olja. Även benen skall med i grytan, det ger godast smak och i Dalmatien äter man först upp de små köttbitarna innan man lägger ifrån sig besticken och gnager köttet från benen.
Stek den hackade löken tills den har blivit mjuk och glansig. Tillsätt hackad morot och selleri och fortsätt steka på låg värme tills allt är mjukt. Vänd ner de brynta harbitarna, häll på rött vin, lagerblad, rosmarin, hackad vitlök och låt koka ca 1 timma. Ta den råa kycklinglevern och häll på lite av buljongen från grytan och mixa till en slät puré. Vänd ner levern i grytan och låt koka ytterligare tills harköttet är helt mjukt.

Totalt kommer grytan behöva koka ca 1½ timmar. Smaka av med salt, peppar och hackad persilja. Smaksätt grytan med rödvinsvinäger. Den skall vara lite syrlig i smaken. Låt grytan koka upp och servera med kokt polenta.