måndag 13 januari 2014

Fažol i maništra - Dalmatiska bruna bönor med pasta

Fažol i maništra är dalmatisk husmanskost, som man gärna äter vintertid. Denna ypperligt mättande rätt var en min fars favoriträtter och nuförtiden är det svärfar som kommer på besök när jag lagar den. Soppan går mycket bra att frysa. Ha inte i mer pasta än vad receptet anger, för då kan för mycket vätska sugas upp och du får en gryta istället för en tjock soppa.
Fažol i maništra - ca 10 port
(Dalmatiska bruna bönor med pasta)

500 g bruna bönor
2 gul lök
1 stjälk selleri
1 morot
2 msk tomatpuré
2 liter vatten
250 g rökt kött
2 lagerblad
(2 st piri piri)
100 g pastaringar
1 msk persilja
salt
peppar

 Blötlägg bönorna i 1 dygn. Hacka den gul lök och stek den mjuk i olivolja. Tillsätt tärnad morot och selleri. Stek mjuka ihop med löken. Tillsätt tomatpurén och stek lite kort. Häll i de blötlagda och sköljda bönorna, vatten, rökt kött och lagerblad. Vill du ha en lite starkare soppa kan du smula i lite torkade piri piri/chili. Salta och peppra.
Koka minst 2 timmar i vanlig kastrull, eller 30 minuter i tryckkokare. Ta upp köttet, stampa bönorna med en potatisstomp. Stampa inte för mycket, bara lite grovt. Lägg tillbaka köttet. Låt koka upp, tillsätt pasta och koka klart. Strö på lite hackad persilja och smaka av med salt och peppar.