fredag 10 januari 2014

Čupavci - svärmors kokosrutor

Detta är svärmors hemliga recept på Čupavci (rakt översatt från kroatiska blir de "toviga"). De flesta bakar denna godsak med smör i smeten, men svärmor använder olja och får därför de mjukaste kakorna. Många av hennes väninnor har försökt få ur henne receptet, men hon har vägrat lämna ut det. Hon vill nämligen inte avslöja att det bara är oljan som det hänger på. Nåväl, nu har jag klämt ur henne receptet och här kommer det! Den här satsen ger en stor mängd kakor, men tänk på att de går perfekt att frysa.
Čupavci – 50 bitar

8 ägg
4 dl socker
2 dl olja (ej solros, för tung)
1 nypa salt
240 g mjöl
3 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker fluffigt. Häll i oljan och vispa ihop. Vänd ihop mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten ihop med saltet. Ta fram en stor ugnsplåt - 30x40 cm stor och smöra formen, samt strö den med ströbröd. Grädda kakan i 30 minuter på 175 °C. Stjälp upp på galler och låt svalna.

Undertiden som kakan bakas/svalnar gör du i ordning chokladdoppet.

Chokladdopp
150 g smör
300 g mörk choklad
300 g ljus choklad
150 g mjölk


Kokosdopp
400 g kokos

Smält ihop smör, choklad och mjölk ovanpå ett vattenbad. Rör till du får en homogen kräm. Ställ plastfilm över krämen och ställ in den i kylen för att tjockna - blir ungefär som en vaniljkräm.

Skär rutor av kakan ca 4x4 cm stora. 
 Doppa i chokladdoppet och sedan i kokosdoppet. Klappa till med händerna så att kokosen fastnar väl.