Torta della nonna - 25-30 cm form
Pasta Frolla (Mördeg):
300 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
125 g mjukt smör
1 ägg
1 äggula
1 nypa salt
150 g socker
Crema Pasticceria:
8 dl mjölk
1 vaniljstång
8 äggulor
300 g socker
60 g mjöl
Topping:
40 pinjenötter
2 msk florsocker
Börja med att koka krämen. Se instruktioner för hur du gör krämen här. Du kan göra krämen ett par dagar i förväg.
Mördegen: blanda ihop mjöl och bakpulver. Vänd ner smöret och knåda in det i mjölet. Det skall bli smuligt. Vispa ägg, äggula, nypan salt och socker till krämigt. Vänd ner i smuldegen och knåda till en len deg. Slå in med plastfolie och låt vila i kylen i en timma.
Degen är väldigt mör och jag rekommenderar därför att du kavlar ut den på ett mjölat
bakplåtspapper. Mät formens diameter, kanternas höjd och lägg till lite till - kavla till
denna storlek. Ca ½ cm tjock brukar räcka gott och väl.
Vänd nu upp degen på din form (använd gärna en med avtagbara kanter) och tryck försiktigt ner.
Degen kommer troligtvis gå sönder, men det är bara att trycka till och lappa ihop. Det skall vara deg högt upp på kanterna. Nagga degen med gaffel. Häll i vaniljkrämen och vik ner degen från formens kanter över krämen.
Strö på pinjenötter i mitten. Grädda kakan på 180°C i 45-50 min.
När kakan har blivit gyllenbrun tar du ut den ur ugnen. Vaniljkrämen kommer vara lös.
Låt kakan svalna helt, så kommer även krämen bli fast och krämig.
Pudra på florsocker och servera.