torsdag 27 juni 2013

Čevapčići i lepinja bröd - Cevapcici

I butikerna säljs det kryddmixer för čevapčići och då undrar jag hur man tänkte. Hur kan man lura folk att köpa salt och peppar och sälja det för dyra pengar, men tydligen innehåller kryddmixerna även annat trevligt. Jag får ofta frågan hur man kryddar čevapčići och då förklarar jag att man gör det på samma sätt som man kryddar köttbullar. Varje husmor/husfar kryddar med sina favoritkryddor, men basen är alltid salt och peppar. Oftast klämmer man i lite vitlöksklyfta och hackad persilja, några tar i lite malen paprika och vissa väljer att ha i 1 dl kolsyrat vatten för att få den sega konsistensen. Skillnaden på köttbullar och čevapčići är egentligen bara formen skulle jag vilja påstå. Krångla inte till det här alltså, salt och peppar räcker gott och väl.


Čevapčići - ca 36 st (6 port)

1 kg nötfärs
2 msk hackad persilja
2 pressade vitlöksklyftor
salt
svartpeppar
(1 dl kolsyrat vatten)

ajvar
gräddfil
gul lök, rå skivad

Knåda ihop smeten med dina favoritkryddor och forma 7 cm långa čevapčići.

Grilla dina čevapčići. Servera dem i lepinja bröd ihop med ajvar och skivad gul lök. Många lägger även kajmak på, som är en sorts gräddfil. Ät som hamburgare.