Jag gillar verkligen rejäla, matiga och knapriga bröd. Det här brödet får en härligt färg från de soltorkade tomaterna och brödet passar perfekt till grillat.
Bâtarder med soltorkade tomater - 2 bâtarder
300 g levain
825 g vatten
½ dl olivolja
1 kg vetemjöl
320 g durumvetemjöl
25 g salt
200 g grovskurna soltorkade tomater (i olja)
Se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den minst 8 timmar innan bakningen.
Knåda ihop ingredienserna och låt degen autolysa
(vila) i en timma. Knåda kort (se filmsnutt med fransk knådmetod här), olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 3-4 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma.
Forma degen till två bâtarder, strö mjöl på en linneduk och placera dem på duken, övertäckta och låt jäsa ytterligare 1½ timme i
rumstemperatur. Ugnen värmer du till 250°C. Stjälp upp dem på en het plåt i ugnen, eller på en het baksten och snitta dem fort. Se till att det finns en vatten i en ugnsfast form i
botten på ugnen, som sprider ånga. Bröden bakar du ca 40 minuter. Bröden skall vara 92-96°C inuti när de är klara, mät gärna med en termometer.